20 Haziran 2014 Cuma

PROF. EKMELEDDİN İHSANOĞLU DARÜLFÜNUN, HALK FIRKASI VE CUMHURİYET DEVRİMLERİ

Cumhuriyet Halk Partisi  Genel  Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu,
Laik Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanlığı’na aday gösterdiğiniz    Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun “Atatürk devrimleriyle bir derdi olmadığını” sabah akşam söyleyip duruyorsunuz… Size mi inanalım yoksa  sayın Profesöre mi.
Prof. Dr.  Ekmeleddin İhsanoğlu Medreseler,  Darülfünun, Cumhuriyet Devrimleri ve 1933 Üniversite reformu konusunda Haber Türk Televizyonu’nda  katıldığı programda Cumhuriyet devrimleri ve partimizle ilgili olarak bakın ne diyor? (konuşmanın aslını şu video dan dinleyebilirsiniz:  http://www.youtube.com/watch?v=T_aqxh8EvY8)
"Darülfünun istiklal savaşına destek verdi, tüm öğrencileri savaşa katıldı… Bu destek sonra da devam edilyor…(hatta) İstiklal savaşı sonrası Gazi Mustafa Kemal Paşa ve İsmet Paşa'ya fahri müderrislik veriliyor (yani, o güne kadar bir sorun yok). Fakat daha sonra bu radikal reformlar, yani daha çok Halk Fırkası'nın hazırladığı dil ve tarih nazariyeleri üniversite akademik  camiasını fazla tatmin etmiyor… (muhalif) akademisyenler kıyıma uğruyor, harcanıyor, kovuluyor, ....sakallı ve  medresese çıkışlı olanlar atılıyor….Bu kıyım, ideolojiktir yani muhalifler atılıyor...
Gördüğünüz gibi programda yapımcının çanak sorularıyla yönlendirilen Prof. İhsanoğlu Atatürk devrimlerini; Devrimleri Yapan Cumhuriyet Fırkasını (CHP) ve Çağdaş üniversitenin ilk adımı olan Üniversite Reformu’nu itibarsızlaştırmaya çalışıyor.
Daha sonra konuşma, 1933 Üniversite reformu anlayışının 28 Şubat sürecinde  kendisini de vurduğu noktasına taşınarak kişiselleştirilse de, yukarıda belirtilen  sözleri Sayın Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nun Cumhuriyet devrimlerine bakış açısını net bir şekilde özetliyor.
Ne diyorsunuz Sayın Kılıçdaroğlu, Genel Başkanı olduğunuz Cumhuriyet Halk Partisinin devrimcilik olan tarihsel öz görevini ne denli aşağıladığını kendi sesinden dinlediğiniz  Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu’nu  Laik Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı adayı olarak göstermekte hala ısrar ediyormusunuz?
Prof. İhsanoğlu’nun üzerinde uzlaşılmış bir çatı adayı olduğunu söylemeye kalkmayın sakın. Çünkü CHP  kendisini ve dolayısıyla Cumhuriyet devrimini inkar eden hiç bir çatının altına sokulamaz.   
Bu gerçekler “kibar bir entelektüel”  örtüsüyle örtülemez. Böyle bir örtüde ısrarcı olmak sayın profesörün  Cumhuriyet Devrimleri’ne bakışı bağlamında millete yalan söylemektir.Üç gündür siz bu yalanı gözümüzün içine baka baka söylemekte bir sakınca görmediniz.  
Ama artık yeter! Bu gerçekler karşısında yapacağınız en hayırlı iş CHP Genel Başkanlığı, Milletvekilliği ve parti üyeliğinden istifa ederek CHP’ni gerçek sahibi olan halka bırakmaktır. O halk ki Cumhuriyetimizin değerlerini korumakta kararlı bir cumhurbaşkanı adayı çıkarmaya muktedirdir.
Saygılarımla
Prof. Dr. Kayhan Kantarlı
CHP Üyesi /İzmir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder