1 Ekim 2013 Salı

Basın Açıklaması: Ağaçlı Yol’daki Kamu arazilerinin satılması

Basın Açıklaması
02.10.2013

 
Ağaçlı Yol’daki  Kamu arazilerinin satılması
 
 

Değerli Basın mensupları,

Bilindiği gibi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından  imar planlarında yeşil alanken, ticari yapılaşmaya açılacak şekilde değiştirilerek satışa çıkarılan  İzmir Bornova’daki Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü ne ait arazilerden Ağaçlı Yol üzerinde yaklaşık 100 dekarlık  ikincisine  verilen en yüksek teklif de dün açıklandı. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı geçen hafta bu arazilerden Ankara Caddesi üzerinde bulunan yaklaşık 45 dekarlık araziye  76.300.000 TL tutarındaki  en yüksek teklifin  Liva İç ve Dış Ticaret A.Ş. tarafından verildiğini açıklamıştı. Kurum dün yaptığı açıklamada ise Armesa-Murat AKDEMİR Ortak Girişim Grubu’nun  Ağaçlı Yol üzerideki araziye 120.420.000 TL tutarında  en yüksek teklifi  verdiğini duyurdu.
 


Ağaçlı Yol boyunca uzanan ve içinde DSİ ve Karayolları 2. Bölge Müdürlükleri ile Zeytincilik Araştırma İstasyonu’nun bulunduğu yüzlerce dönümlük yeşil alan, kentin akciğerlerinin önemli parçasıdır. Böyle bir yeşil alanın yüksek katlı ticaret ve konut alanına dönüştürülerek satılması birilerine rant sağlama uğruna İzmir’i nefessiz bırakmak demektir. İzmir Halkı’nın iradesi yok sayılarak Karayolları arazisinin satışıyla kentin akciğerlerinin önemli bir bölümünü daha betonla doldurma girişimi resmen başlamıştır. Satışa çıkarılma sırası bu arazinin bitişiğinde uzanan DSİ ve Zeytincilik Araştırma İstasyonu arazilerine gelmiştir.
 
Arazileri rant aracına dönüştürüp satabilmek için gerekli olan imar planı değişikliği bir yasayla belediyelerden yani halktan aldığı yetkileri kullanarak Şehircilik ve Çevre Bakanlığı tarafından yapılmıştır. Ağaçlı Yol’daki bu satışlar halktan alınan yetkinin halkın aleyhine nasıl acımasızca kullanıldığının somut bir örneğidir.
 
 
Özelleştirme İdaresi o kadar acelecidir ki  imar planlarına karşı açılan davaların sonucunu beklemeden arazileri satışa çıkarmış ve satmıştır. Bir kamu kurumunun bu tutumu her şeyden önce  hukuka saygısızlık olduğu gibi, işi oldu bittiye getirerek devam eden yargı sürecini etkilemeyi amaçlamıştır.
 
Durumu son anda kendisi fark eden İzmir Halkı’nın bir aydır demokratik haklarını kullanarak  ortaya koyduğu “yeşil alanıma dukunmayın, bu hukuk dışı süreci derhal durdurun!” şeklindeki talepleri ÖİB tarafından  yok sayılmıştır. ÖİB başkanlığı bu  tutumunu sürdürürken en büyük cesareti CHP İl Yönetimi ile Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın suskunluğundan almıştır.
 
Özünde halkın malı olan ve 90 yıllık Cumhuriyet’in kazanımlarından oluşan varlıklarımızın satılarak özelleştirilmesi bir siyasi tercih meselesidir. Bu siyasi tercihe karşı çıkmak da en başta CHP’nin görevidir. CHP özellikle son 12 yıldır hızlanan özelleştirmelere geleneksel olarak karşı çıkıp mücadele etmiştir. Ancak her nedense İzmir’deki 100 dekarlık kısmı Ağaçlı Yol’daki bölgesel yeşil alanda bulunan  toplam 150 dekarlık Karayolları arazilerinin satışında söz konusu mücadele iradesini terk etmiştir.
 
İzmir İl Başkanlığı CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanlığı söz konusu yeşil alana sahip çıkılmasına siyaseten destek verilmesi için olayı kamuoyunun gündemine taşıyan “AĞAÇLI YOL YEŞİL İZMİR DAYANIŞMASI” nın çağrılarına da kulak tıkamışlar ve kendilerine düşen siyasal mücadeleyi yapmaktan uzak durmuşlardır.. Güçlü bir siyasi destek yoksunluğunun sonucu ise söz konusu yeşil alanın betonlaştırılarak karatılacak olmasıdır.
CHP İzmir İl örgütü  ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı, CHP’nin kalesinde yapılmak istenen bu rant paylaşımına karşı, ÖİB’nın bu arazileri satma niyetini resmi gazetede ilan ettiği daha bir yıl öncesinden beri siyasi mücadele başlatması gerekirken bunu yapmamışlar ve  olan biteni İzmir halkına açıklama gereği bile duymamışlardr.
Bu durum, imar planına karşı Bornova Belediyesi ve Şehir Plancıları Odası tarafından açılan davalar sonuçlanmadan satış ihalesi açan ÖİB ve dolayısıyla AKP’ye verilmiş altın değerinde bir destektir. CHP İl Başkanı ve Büyükşehir Belediye Başkanı’nın seyirci durumunda kalmaya  devam etmekle satışa destek veriyor durumda olmasını kamuoyu ibretle izlemektedir.
 
 
AKP’nin , İzmir’in kent merkezindeki önemli bir yeşil alanını kenteki CHP iktidarına karşın satma noktasına ulaşabilmesi, gerek CHP İl Yönetimi, gerekse Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve gerekse İzmir Milletvekilleri (*)  yönünden son derece önemli bir siyasal ihmal göstergesidir. Bu ihmalin bedelini sorumluları ödemek zorundadır.
CHP Genel Başkanlığı gerekli önlemleri almazsa sonuç yerel seçimlerde hüsrana uğramaktır. İzmir halkı böyle bir hüsrana layık değildir. CHP İl yönetimi Ağaçlı Yol karartılmak istenirken, bunu önemsemeyecek derecede aday adaylığı kulis bataklığına gömülmüştür.  Ağaçlı Yol’daki yeşil alan hızla satılmaya doğru giderken İzmir İl Başkanı’nın bu durumla hiç ilgilenmeyip , çok sayıdaki başkanlık aday adayı karşısında tarafsız kalması gerekirken, mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı’nın beş yıl daha görevde kalması gerektiğini manşetlere taşıyan röportajlar vermesi siyasi etikle asla bağdaşmaz.
Bu nedenlerle CHP İl Başkanı derhal görevinden istifa etmeli, etmiyorsa görevden alınmalıdır.
Saygılarımla Kamuoyunun bilgisine sunuyorum.
Prof. Dr. Kayhan KANTARLI
CHP Üyesi
ve
“AĞAÇLIYOL YEŞİL İZMİR DAYANIŞMASI” Üyesi (Tüm öğretim Elemanları Derneği, TÜMÖD’ü temsilen)
Gsm: (0532) 630 1473

(*)
Ağaçlı Yol'da neler olduğu konusunda kendisini bilgilendirmemizle birlikte #direnAĞAÇLIYOL YEŞİL İZMİR DAYANIŞMASI'na destek vererek 14 Eylül günü yapılan AĞAÇLI YOL YÜRÜYÜŞÜ'ne katılan ve internette açtığı "Ağaçlı Yol'da AVM İstemiyoruz" başlıklı imza kampanyası ile desteğini sürdüren CHP İzmir Milletvekili Sayın Erdal AKSÜNGER ile

Telefon ve e-posta ile desteklerini bildirerek sorunu, verdiği soru önergesiyleTBMM'ne taşıyan CHP İzmir Milletvekili Sayın Musa ÇAM'ı

ve ayrıca yaptığı basın açıklamasıyla; açılan davaların devam ediyor olmasına ve halkın gösterdiği tepkilere karşın satış sürecini durdurmayan Özelleştirme İdaresi Başkanlığını kınayan CHP İzmir Milletvekili Sayın Mehmet Ali Susam'ı ayrı tutuyor ve teşekkürlerimi ifade ediyorum.



 

 
 

 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder