25 Ağustos 2013 Pazar

ÇAĞRI: #uyanİZMİR#direnİZMİR


 

ÇAĞRI

#uyanİZMİR#direnİZMİR

Bu çağrı ve ekindeki 39 fotoğraftan oluşan albüm Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Özelleştirme İdaresi Başkanlığı işbirliğinde, imar planları değiştirilerek rant aracına dönüştürülmek istenen İzmir’deki  yeşil alanlara sahip çıkılması amacıyla hazırlandı.

Çağrının amacına ulaşması için 
"ÇAĞRI: #uyanİZMİR#direnİZMİR: http://kayhankantarli.blogspot.com/ şeklinde link verilerek   facebook ve twitter hesaplarınızda paylaşılması  ve e-posta listeleriniz üzerinden yayılması, paylaşımcı ve e-posta alıcılarınızın da aynı şekilde paylaşmalarının istenmesi son derece önemlidir!.

LÜTFEN PAYLAŞALIM VE YAYALIM!
*********
#uyanİZMİR#direnİZMİR

Kayhan KANTARLI

UYAN İZMİR !

SEN UYURKEN BİRİLERİ AKCİĞERLERİNE DOLDURMAK ÜZERE BETON KARIYOR!

UYAN VE KENTİN MERKEZİNDE YÜZ YILDA OLUŞTURULMUŞ YÜZLERCE DÖNÜMLÜK YEŞİL ALANLARIN AVM’LERE-REZİDANSLARA KURBAN EDİLMEK İSTENMESİNE KARŞI DİREN!

UYAN VE İLK AŞAMASI BORNOVA AĞAÇLIKLI YOL’DAKİ YOL KARAYOLLARI KAMPÜSÜ’NDE BAŞLATILAN KIYIM GİRİŞİMİNİ DURDUR!

NE MEDYANIN NE YÖNETİCİLERİN, NE ÜNİVERSİTELERİN,…KİMSENİN SENİ UYARMASINI BOŞUNA BEKLEME!

KIYILMAK İSTENEN YEŞİLİ GÖR VE KENDİN UYAN!

KIYIMI ANCAK KENDİ UYANIK BİLİNCİNLE KENDİN DURDURABİLİRSİN

BU NEDENLE UYAN İZMİR!

UYAN DA SANA NEFES ALDIRAN YEŞİL ALANLARINA SAHİP ÇIK!


CUMHURİYET YAPTI, ÜLKEYİ YÖNETENLER HEPSİNİ SATTI

Neoliberalizmin “devleti küçültün, hızlı büyümek için daha fazla dış borç alın!; alın size para!, borçlanmaktan korkmayın, devletin elindekileri satarak sağlayacağınız kaynaklarla hem borcunuzu ödeyin hem de kalkının!” aldatmacına kananlar 90 yıllık Cumhuriyet’in birikimi olan, başta fabrikalar olmak üzere kamuya/halka ait tüm tesisleri peş peşe sattı.Bunların çoğunluğu iktidara yakın yerli ve yabancı sermaye tarafından yok pahasına kapışıldı. Bu büyük rant paylaşımı sonunda bırakın borçların ödenmesini, 2012 sonu itibarıyla Türkiye’nin son on yıllık dönemdeki dış borcu 23.5 milyar dolardan 336 milyar dolara yükseldi

* satılan varlıklar:


SATILACAK BİR FABRİKA, SANAYİ TESİSİ, İŞLETME KALMAYINCA SIRA KAMU KURULUŞLARI HİZMET BİNALARININ YER ALDIĞI HER BİRİ ONLARCA DÖNÜMLÜK YEŞİL ALAN HALİNDEKİ ARAZİLERE GELDİ

Cumhuriyet’in mallarını pazarlamak için kurulan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) geçtiğimiz yıl  Karayolları'nın  65, Hazine'nin 5 arsasını  satış programına alarak, İzmir-Bornova’da iki ayrı yerde kurulu Karayolları tesisleri’nin bulunduğu biri yaklaşık 100, diğeri yaklaşık 50 dönümlük arazileri de satış  programa dahil etti. Bunlardan içinde Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü kampüsünün yer aldığı 100 dönümlük arazi, “Ağaçlıklı Yol” olarak bilinen Üniversite Caddesi üzerinde bulunmaktadır. Bu kampüs, hemen bitişiğinde yer alan Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü ve  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Zeytincilik Araştırma İstasyonu ile birlikte yan yana dizilmiş olarak İzmir’in/Bornova’nın 100 yılda oluşmuş önemli bir yeşil alanıdır ve imar planlarında da yeşil alan olarak tescillidir.


İLK ADIM:  İMAR PLANI DEĞİŞTİRİP ARAZİYİ RANT ARACINA DÖNÜŞTÜRMEK

Cumhuriyet’in miras olan fabrikaları sanayi tesislerini satıp bitirdikten sonra yer alı varlıkarını ormanlarını, nehirlerini, derelerini, kentlerin akciğeri olan yeşil alanlarını rant pazarına çıkaran ÖİB Bornova Ağaçlıklı Yol üzerindeki bu bölgesel yeşil alanı pazarlama girişimine ilk olarak 90 dönümlük Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü Kampüsü’nün imar planındaki durumunu yeşil alandan 10 kata kadar izinli ticaret ve konut alanına değişirmekle başlamıştır.



İzmir Büyükşehir ve Bornova Belediyeleri bu imar değişikliklerini reddetse de, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yerel yönetimin kararlarını hiçe sayarak plan değişikliğini bizzat gerçekleştirmiştir. Bu imar değişikliğinin ardından sıranın bölgedeki,  her biri yaklaşık 100’er dönüm olan Zeytincilik Araştırma İstasyonu ve  Devlet Su İşleri 2. Bölge Müdürlüğü arazilerine de gelmesi sürpriz olmayacaktır.  Böylece kentin akciğerlerinin büyükçe bir lobu daha betonla doldurularak halk nefessiz bırakılırken birilerine hayal bile edemeyecekleri kaç milyon dolarlık rantlar sağlanmış olacaktır.

UYUYAN İZMİR

 Tüm bu süreçte yerel yöneticiler, aksi yöndeki kararlarına rağmen Çevre Bakanlığı tarafından yapılan  imar planı değişikliği karşısında basına bile yansıtılmayan rutin bir iptal davası açmanın ve “biz buranın yeşil alan olarak kalmasını istiyoruz” türünden biri iki cılız demeç vermenin dışında, yeniden adaylık çalışmalarından vakit bulamadıkları için olsa gerek, ne yazık ki açık bir tavır alıp, ÖİB’nınsöz konusu girişimleriyle ilgili gerçekleri tüm açıklığı ile halka anlatarak  “çevrene/yeşil alanına/parkına sahip çık” çağrısında bulunamadılar. Bu nedenle de İzmir, gelmekte olan  bu yeşil alan kıyımından habersiz kaldı ve uyanamadı.

İlgili yerel yönetimlerin kamuoyuna yansıyan tek tepkisi, girişim henüz tasarı halindeyken gösterdikleri bir yıl öncesine ait tepkilerdir.


*http://www.egedesonsoz.com/haber/Kentsel-Donusum-Zirvesi-nde-liman-ve-AVM-tartismasi-/822558  
*http://www.haberaktuel.com/bakan-yildirim-ve-baskan-kocaoglu-kentsel-donusum-zirvesi-nde-atisti-haberi-608793.html

Yerel yöneticilerin  saman alevi gibi sönüp giden bu tek tepkilerinden başka ne  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ca yapılan imar değişikliğinin Ekim 2012 de  yürürlüğe girmesi karşında ne de daha sonra bu güne değin kamuoyuna yansıyan başka bir açıklama ve tepkisi olmadığından İzmir uyumaya devam etti. izmir, imar değişikliğinden sonra geçen 9 aylık sürede de uyanmayınca/uyandırılmayınca ÖİB bakmış ki herkes uyuyor yok, vermiş satış ilanını Resmi Gazete’ye…

*http://www.yeniasir.com.tr/Ekonomi/2013/07/19/karayollari-arsalari-satista  

VE 19 EYLÜL’de BABALAR GİBİ SATACAKLAR!

Ekim 2012 de yapılan imar planı değişikliğini ve 18 Temmuz 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan bu satış ilanını ilgili yerel yöneticiler ve medya duymamış/öğrenmemiş olabilir mi? Öğrendilerse özünde  bir yeşil alan katliamını haber veren bu ilanı, başta İzmirliler olmak üzere halka neden duyurmadılar, gizlediler? Varsın gizlesinler…

FAKAT HALKIMIZ ARTIK GİZLENENİ ÖĞRENMENİN, ÖĞRENDİĞİNİ PAYLAŞMANIN VE ORTAK DEĞERLER EKSENİNDE BİRLEŞEREK HAKLARINI SAVUNMANIN EN ETKİLİ ÇAĞDAŞ DEMOKRATİK YÖNTEMİ OLAN SOSYAL MEDYA OLANAĞINI  KEŞFETTİ.

İZMİR’DE KARAYOLLARI 2. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ KAMPÜSÜ’NDE BAŞLAYAN VE BENZERLERİ TÜM ÜLKEDEKİ KAMUSAL ALANLARA UYGULANACAK OLAN YEŞİL ALAN KATLİAMINI VE ARKASINDAKİ RANTİYECİLİĞİ DE, BU OLANAĞI ŞİMDİ BİR KEZ DAHA KULLANARAK ÖĞRENECEK,  UYANACAK VE HAKLARINA SAHİP ÇIKACAK!

#UYAN İZMİR!

UYAN DA, SANA NEFES ALDIRAN YEŞİL ALANLARINA SAHİP ÇIK!

#DİREN İZMİR!

DİREN DE,  ÖZÜNDE HALKIN MALI OLAN BORNOVA KARAYOLLARI KAMPÜSÜNE SAHİP ÇIK!

VE ORAYA

AVM ve REZİDANSLAR DEĞİL, BİLİM PARKI (*) KURULMASINI TALEP ET!

“BU DAHA BAŞLANGIÇ, MÜCADELEYE DEVAM” DEMİYOR MUSUN…

ÖYLEYSE

UYAN VE AKCİĞERLERİNİN BİR PARÇASI OLAN KARAYOLLARI KAMPÜS ALANINA SAHİP ÇIK!

#uyanİZMİR#direnİZMİR

(*) BİLİM PARKI NEDİR?  Bakınız:  İZMİR BİLİM PARKI PROJE ÖNERİSİ” başlıklı yazı : http://kayhankantarli.blogspot.com/

Verilen bağlantıda açıklandığı gibi “Yaşam Boyu Öğrenme”  nin toplumun her yaştaki kesimine hitap eden aktif bir ortamı olarak, dünyanın neredeyse tüm metropol kentlerinde Bilim Merkezleri  kurulmuştur. Toplum ve bilim arasındaki bağın  güçlenmesine katkıda bulunmak, bilimin günlük yaşamdaki önemini fark ettirerek halkın bilim ve teknolojiye olan ilgi, merak ve sevgisini arttırmak; toplumda bilimsel düşüncenin benimsemesine önderlik etmek, bireylerin bilimsel yaklaşım ve analiz yeteneğini geliştirmek; öğrenmenin yaşam boyu sürdürülebilmesi için çocukları, gençleri ve yetişkinleri bilim ve teknoloji ile buluşturarak, sorgulama ve interaktif öğrenmeye dayalı, bilim-rekreasyon birlikteliğinde etkin bir sivil öğrenme ortamı yaratmak amacıyla kurulan bilim merkezlerini  her yıl milyonlarca kişi ziyaret etmektedir.

Dünyadaki örnekleri “BİLİM MERKEZİ” olarak bilinse de, içerdiği bilim-rekreasyon bütünlüğünü çağrıştırması yönünden “BİLİM PARKI” ismi tercih edilmiştir. Proje, esas olarak  kente yönelik olmakla birlikte önerilen Bilim Parkı, iç ve dış turizm bağlamında önemli bir çekim merkezi olabilecek içerikte  ele alınmıştır.

“Bilim  ve Toplum Projesi” olarak sahiplenilmesi öngörülen  projenin amacı, yerel yönetimin topluma yönelik faaliyetlerinde “bilim ve yaşam” temelinde yeni bir etkinlik alanı yaratarak toplum ve bilim arasındaki bağın  güçlenmesine katkıda bulunmak, bilimin günlük yaşamdaki önemini fark ettirerek halkın bilim ve teknolojiye olan ilgi, merak ve sevgisini arttırmak; toplumda bilimsel düşüncenin benimsemesine önderlik etmek, bireylerin bilimsel yaklaşım ve analiz yeteneğini geliştirmek; öğrenmenin yaşam boyu sürdürülebilmesi için çocukları, gençleri ve yetişkinleri bilim ve teknoloji ile buluşturarak, sorgulama ve interaktif öğrenmeye dayalı, bilim-rekreasyon birlikteliğinde etkin bir sivil öğrenme ortamı yaratmak ve bu ortamın öncülüğünde “Öğrenen Kent İzmir”i  yaşama geçirmektir.

Bir metropol kentte Bilim Parkı kurulması en az 100.000 m2 lik bir alana geresinim vardır. İzmir için akla gelen bazı seçenekler projede belirtilmekle birlikte, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın işbirliğinde imar planlarındaki durumu yeşil alandan AVM ve rezidanslar yapılmak üzere 10 kadar izinli ticari yapılaşma ve konut yapım alanına dönüştürülen Bornova Ağaçlıklı Yol’daki  100 dönümlük Karayolları Kampüsü’nün  satışa çıkarılması İzmir Bilim Parkı için kurulması için son derece elverişli bir olanak sağlamıştır. Bu kampüsün amaca uygun  hazır binaları ve rekreasyon alanı karakterindeki bitki  örtüsüyle bilim parkına dönüştürülmesinin, kuruluş maliyetini boş bir alanla kıyaslanamayacak derecede düşürecek olması büyük bir avantajdır. Diğer taraftan Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü  şehir dışında bulunan başka bir araziye taşınarak bu kampüsü boşaltacaktır.


Bu nedenlerle İzmir halkı  güçbirliği yaparak  özünde kendisine ait olan yeşil alan durumundaki Karayolları 2.Bölge Müdürlüğü arazisinin satılarak 10 katlı beton yığınlarıyla doldurulmasından vazgeçilmesini ve arazinin halkın ziyaret edeceği bir Bilim Parkı kurulmak üzere yerel yönetime devredilmesini ısrarla ve yüksek sesle talep etmelidir. İzmir halkının bu anlamlı talebine basın ve demokratik kitle örgütleri de destek olmalıdır.

********
ALBÜM

İŞTE 60 YILLIK YÜZLERCE AĞAÇLA TAÇLANDIRILMIŞ MUAZZAM BİR YEŞİL ALAN İÇİNDE YÖNETİM BİNALARI, ATÖLYELERİ, LOJMANLARI, SOSYAL TESİSLERİ VE AÇIK-KAPALI SPOR TESİSLERİYLE  İZMİR KARA YOLLARI 2. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ KAMPÜSÜ

ALBÜMDEKİ FOTOĞRAFLARA BAKIN VE AVM’LERE/ REZİDANSLARA NELERİN KURBAN EDİLMEK İSTENDİĞİNİ GÖZLERİNİZLE GÖRÜN VE UYANIN!






































 
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder